
Karoline Skaar Amthor
Sjømat Norge
fagsjef miljø og helse
karoline.skaar.amthor@sjomatnorge.no
+47 970 80 998
Lakselus finnes naturlig i alle havområder på den nordlige halvkule, og er den vanligste parasitten på laksefisk. Blir forekomsten av lus høy, kan det være en utfordring både for oppdrettslaks og vill laksefisk.
Oppdrettsanlegg i sjø påvirker hverandre. Bekjempelse og kontroll av lakselus kan ikke lykkes uten at oppdrettere i et område samarbeider og koordinerer det luseforebyggende arbeidet. I 2009 startet havbruksnæringen luseoffensiven. Det ble etablert samarbeidssoner for systematisk samarbeid og koordinering mellom lokaliteter i hensiktsmessig inndelte geografiske områder for å jobbe forebyggende og trekke lærdom av arbeidet mot lakselus.
Det er fiskehelsetjenester som har ansvaret for å samordne det praktiske arbeidet lokalt. En viktig del av arbeidet er å ha god oversikt over status, tiltak og utvikling for samarbeidsområdet. I 2012 startet Lusedata med publisering av statistikk basert på ukentlig rapportering til Mattilsynet. 24. mars lanseres ny versjon av Lusedata basert på tilbakemeldinger og ønsker fra de som står i frontlinjen i kampen mot lakselus.
Statistikk-delen av Lusedata oppgraderes i to steg:
Statistikk-delen av Lusedata lages i samarbeid med HUB Ocean.
Sjømat Norge
fagsjef miljø og helse
karoline.skaar.amthor@sjomatnorge.no
+47 970 80 998
Data skal sikre sunne og produktive hav for fremtiden. Den samlede kunnskapen om havene, i form av data, skal deles og gjøres tilgjengelig. Det er kjernen i samarbeidet mellom Sjømatdata og HUB Ocean.
Det er bred politisk enighet om at forenkling er viktig for verdiskapningen i Norge og at det fortsatt er et betydelig potensial for ytterligere forenkling. Havbruksdata har gitt omkring 100 millioner i effektiviseringsgevinst siden 2001.
Regjeringen gir OPS sjømat en sentral rolle innen digitaliseringen av sjømatnæringen.
– Det er gledelig å se hvordan OPS sjømat fremheves i Regjeringens havbruksstrategi. Vi har stor tro på hvilke gevinster gode digitaliseringsløsninger kan gi, sier Jon Arne Grøttum, leder for styringsgruppen i OPS sjømat.